понеділок, 7 грудня 2015 р.

Рукотворне диво Запоріжжя - ДніпроГЕС



 Олена Гнилицька

Саме так, вважають більшість запоріжців, опитаних у межах проекту, присвяченого символіці міста.  

ДніпроГЕС – найбільша гідроелектростанція Дніпровського каскаду. Проект будівництва розробив професор І.Г.Александров. Архітектурне оформлення гідроелектростанції було здійснене за проектом, розробленим під керівництвом російського архітектора В.О.Весніна. Через греблю ДніпроГЕС здійснюється транспортне сполучення між лівобережною і правобережною частиною міста.



У 1927 р. відбулася закладка Дніпрогесу. 1 травня 1932 р. дав промисловий струм перший агрегат, а 10 жовтня цього року було урочисто відкрито ГЕС. Поряд із забезпеченням народного господарства дешевою електроенергією Дніпрогес дав можливість створити умови для судноплавства на Дніпрі від його верхів`я до Чорного моря. Під час Великої Вітчизняної війни греблю ГЕС було зруйновано. У березні 1944 р. розпочалися відбудовні роботи. З 1947 р. по 1950 р. об’єкт було повністю відновлено.

22 квітня 1972 р. було розпочато будівництво другої черги Дніпровської ГЕС. В 1974 р. введено в експлуатацію перший гідроагрегат, а в 1981 р. станція вийшла на повну потужність. Загальна довжина напірного фронту гідроспоруд Дніпровського гідровузлу — 1,3 км, пропускна здатність — 26900 м³/сек. На Дніпровській ГЕС-1 встановлено 9 вертикальних гідроагрегатів сумарною встановленою потужністю 665 МВт і 1 гідроагрегат встановленою потужністю 2,6 МВт. На Дніпровській ГЕС-2 встановлено 8 гідроагрегатів. Середньорічне виробництво електроенергії Дніпровською ГЕС дорівнює 4008 млн кВт. г. при напорі води 34,3 м.
За радянських часів ДніпроГЕС визнавався одним з найцікавіших об’єктів для туристів не лише у Запоріжжі, але й на території України в цілому. На цей час систематичні екскурсії до технологічної зони та машинного залу електростанції заборонені.

 

Корисно знати


  • ДніпроГЕС в Запоріжжі була споруджена протягом 1927-1932. На той час це була найбільша гідроелектростанція в Європі.
  • Середньорічне виробництво електроенергії Дніпровською ГЕС дорівнює 4008 млн кВт. г. при напорі 34,3 м.
  • Будівникам Дніпровської ГЕС присвячені роман «Гарячі почуття» (1947) та драма «Дніпрові зорі» (1953) Якова Баша, роман «Нові береги» та збірка «Дніпрові саги. Новели Дніпрельстану» (1931) Гордія Коцюби.

Немає коментарів:

Дописати коментар