вівторок, 5 квітня 2016 р.

Асуанська гребля в Запоріжжі



Асуанська гребля - це велика гідротехнічна система споруд в Єгипті на річці Ніл, 
розташована поблизу міста на річці Ніл - Асуана. Виявляється, що історія цього 
грандіозного гідровузла починалася в українському місті Запоріжжя. 
Радянськими підрядниками єгипетського проекту на Правобережному кар'єрі була побудована 
мініатюра майбутньої Асуанської греблі ( менше в 50 разів ). Протягом двох років компанією "
 Дніпробуд " виконувалися всі необхідні роботи, по завершенню яких відбулися 
необхідні випробування і вчені вибрали успішний гідротехнічний варіант.
 З того часу минуло понад 50 років, однак і зараз ми можемо бачити експериментальне
 спорудження греблі на території Правобережного кар'єра Запоріжжя .

Куди менше відомо що: технологія споруди Асуанської греблі була відпрацьована в Запоріжжі, на спеціально збудованій зменшеній копії. Тунель, пробитий для випробування в дніпровській скелі понад сорок років тому, зберігся до наших днів.

Передбачалося, що гребля Асуанської ГЕС буде кам'яно - накидною, яка була зведена з місцевого матеріалу. Але араби засумнівалися в надійності цього варіанту. Змоделювати поведінку реальної греблі вирішили на зменшеній її копії. Вивчивши рельєф місцевості, на якій повинен був будуватися гідровузол, фахівці знайшли схожий ділянку в Україні, на території Запорізького кар'єроуправління. Тут і побудували діючий макет Асуанської греблі.


У стрімкій скелі, схожої міцністю граніту з " єгипетської ", прорубали більш ніж 50 - метровий канал,
 ширина якого склала 10 метрів, а глибина 15. З одного боку поставили водопропускної щит, з іншого - підвели з Дніпра воду. Усередині каналу звели кам'яно - накидну греблю. Для роздрібнення вийнятої з скелі породи спеціально була побудована сортувальня. Ці роботи зайняли більше двох років, активну участь в них брав " Дніпробуд ", що мав великий досвід споруди гідрооб'єктів. Випробування йшли кілька місяців. Під час отримання результатів фахівці коректували свої ідеї.


А що ж її зменшений Запорізький макет? Частина обладнання демонтували , щось законсервували, вхід в канал закрили щитом з металу. Насип греблі за минулі роки зруйнувалася, заросла травою і деревами. У кар'єрі же, де народжувалася найбільша в світі насипна гребля , як і раніше добувають щебінь. Багато з тих , хто приходить відпочивати до скель Старого Дніпра, навряд чи підозрюють, які події відбувалися тут понад сорок років тому.
 
 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар